OCT-scan / netvliesscan

Wist je dat Roosdorp over een van de meest uitgebreide en geavanceerde oogmeetruimten van Nederland beschikt?
Met onze OCT / netvliesscanner kunnen wij de binnenkant van je oog onderzoeken.

Het is een bijzonder nuttig apparaat, vergelijkbaar met de MRI-scan in het ziekenhuis. De beelden geven een gedetailleerde doorsnede van uw netvlies, oogzenuw en hoornvlies.

 

Maak een afspraak     Klantenservice & Contact 

 

Wat is het netvlies?

staafjes en kegeltjes

Het netvlies bevindt zich binnen en achterin het oog. Het bevat miljoenen staafjes en kegeltjes (nummer 2 en 3). Deze lichtgevoelige cellen vangen het beeld dat je waarneemt op en sturen het door naar de hersens. Het is een essentieel onderdeel van je oog; zonder netvlies zou je helemaal niets zien.

Wat doet de OCT-scan?

De meeste opticiens controleren de gezondheid van het netvlies met een oogspiegel, een soort vergrootglas die je voor je oog houdt. Hiermee zie je alleen de buitenste laag van het netvlies. 3D OCT 2000 roosdorp 4
De netvliesscanner (OCT) maakt een zeer gedetailleerde scan van alle tien lagen van het netvlies. Zo krijgen we een veel beter beeld van de gezondheid van het oog. De netvliesscanner laat alle afzonderlijke lagen zien en brengt de dikte en conditie nauwkeurig in kaart.

Aandoeningen

Aandoeningen die we met de netvliesscanner opsporen zijn:

Glaucoom – Heeft iemand een te hoge oogdruk, dan maken we voor de zekerheid een scan van het netvlies. We bekijken de oogzenuw en de bloedvaten om te zien of er mogelijk sprake is van glaucoom. Is dit het geval, verwijzen we direct door. 3D OCT 2000 roosdorp 5

Netvliesscheuring – Wanneer mensen ouder worden, krimpt het glasvocht, de geleiachtige substantie waarmee het oog gevuld is. Hierdoor kan het netvlies scheuren. Met de gedetailleerde foto’s van de netvliesscanner sporen we eventuele zwakke plekken in het netvlies tijdig op. Een snelle en adequate behandeling van de oogarts voorkomt dat het netvlies daadwerkelijk scheurt.

Macula degeneratie − De plaats op het netvlies met de meeste kegeltjes noemen we de gele vlek, ook wel macula. Met dit deel neem je kleur waar. Het is het deel dat je overdag voornamelijk gebruikt. Op de foto’s van de netvliesscanner kunnen we precies zien of de macula goed gezond is. Uiteraard verwijzen we bij afwijkingen direct door.

Suikerziekte – Bij mensen met suikerziekte zijn de bloedvaten in het netvlies soms van mindere kwaliteit. Hierdoor kunnen ze gaan lekken, wat onherstelbare schade tot gevolg heeft. Daarom is het belangrijk dat we het netvlies van suikerpatiënten goed in de gaten houden. Want als we er op tijd bij zijn, kan de oogarts dit probleem verhelpen en daarmee blindheid voorkomen.

Wat kost deze scan?

Onze oogmeting (inclusief preventieve oogcheck) is gratis. Voor een OCT-scan vragen we een kleine vergoeding van 69 euro. Een netvliesscanner is een zeer exclusief apparaat dat alleen door specialisten bediend kan worden. Dit maakt een OCT kostbaar.

Wilt u weten of uw oog gezond is van binnen? Maak dan een afspraak voor een oogcheck inclusief OCT-scan. Dit kan via onderstaande link, of per telefoon: 038 428 11 28.

 

Afspraak maken

 

 

_W2A0323

gezichtsveldmeterKlein

_W2A0076

pachymeterkleiner

_W2A0109

  • Daarom onze oogzorg

    • Gediplomeerde opticiens, lens-specialisten en optometristen
    • Altijd de nieuwste apparatuur
    • Vakkundige oogmeting inclusief optometrisch onderzoek
    Maak een afspraak