Je montuur slijt, net als je favoriete schoenen, je geliefde spijkerbroek en je ouwe-trouwe winterjas. Na verloop van tijd ontstaan er doffe plekken op je kunststof bril. Wat te doen? 7 tips om hem langer mooi te houden.

Alles slijt

Helaas is alles aan slijtage onderhevig, zelfs het beste montuur. Dat er witte, doffe plekken op je kunststof bril verschijnen is volkomen normaal en heeft niets te maken met de kwaliteit van het materiaal (acetaat). Acetaat is namelijk een natuurproduct. Onder invloed van UV-straling, weersinvloeden en huidzuren droogt het uit.
Wist je dat een montuur meer te verduren krijgt dan de laklaag van de gemiddelde auto? Het staat voortdurend bloot aan lichaamszuren en dan hebben we het nog niets eens over de agressieve werking van haarlak, zonnecrème, zalfjes en cosmetica.

GEBRUIK GEEN AFWASMIDDEL EN DOE JE BRIL ABSOLUUT NIET IN DE VAATWASSER!

 

Geen afwasmiddelen

Tips om slijtage te verminderen

Gelukkig kan je zelf veel doen om de slijtage te verminderen:

  1. Leg je bril niet op de voorzijde.
  2. Spoel je bril dagelijks met helder water om te voorkomen dat lichaamszuren op het montuur inwerken en droog na met een microvezeldoekje.
  3. Gebruik geen detergenten of afwasmiddelen en zet je bril zeker niet in de afwasmachine!
  4. Eerst haarlak spuiten, daarna bril op. Gebruik eventueel een wat oudere bril als je zonder bril te weinig ziet.
  5. Vermijd temperaturen boven 60°C. Laat hem dus niet in een hete auto liggen en doe hem af als je de sauna in stapt.
  6. Probeer plotselinge temperatuurschommelingen te voorkomen (dus liever niet vanuit de koude winterlucht meteen met je bril voor de warme haard gaan zitten).
  7. Verwen je bril met een brillenbad (walnoot- of lijnzaadolie).

 

Brillenbadje

Verschijnen er toch witte plekken op je bril, dan betekent dat niet meteen het eind van je geliefde montuur. Met een oliebadje kunnen we hem aardig oplappen.

Je kunt dit zelf doen, maar je kunt de bril ook naar ons brengen voor een kosteloze onderhoudsbeurt. We verwijderen de glazen en polijsten het acetaat met zeer fijn schuurpapier (500). En tot slot behandelen we de bril met lijnzaadolie.

Buffelhoorn

Let op! Bovenstaande tips gelden niet voor monturen van buffelhoorn. Buffelhoorn droogt juist uit van water, vermijd contact met water daarom zo veel mogelijk. Behandel het montuur eenmaal per maand met een speciale crème om het montuur mooi te houden.

Wil je meer weten over het onderhoud van je montuur? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

Deel deze pagina