Veel mensen weten dat je bij een bezoek aan de opticien letters op moet lezen. Eerst lekker makkelijk de grote, daarna worden ze steeds kleiner. Als je de onderste rijen zonder moeite op kunt lezen, moet je gezichtsvermogen wel uitstekend zijn. Of toch niet?

Er is meer waar een goede optometrist rekening mee houdt. Zo zijn het zien van contrast, de reactiesnelheid, het gezichtsveld en diepte kunnen zien minstens zo belangrijk. In dit artikel sommen we voor je op waarom deze onderdelen belangrijk zijn en hoe we die voor je kunnen testen.

 

Waarom is contrast zien belangrijk?

Laten we als voorbeeld een voetballer nemen. Als hij bij minder gunstige lichtomstandigheden problemen heeft met contrast zien, kan hij minder snel reageren op de bal. Maar ook in voor de meeste mensen meer dagelijkse omstandigheden kan een goed contrast veel verschil maken. Ken je die witte stippen op de trappen in NS-station? Die dienen om voor extra contrast te zorgen. Zonder die stippen vallen mensen met verminderd contrast eerder, doordat ze het verschil tussen de grijze treden minder goed zien.

 

Contrast zien: wat meten we?

Met een contrasttest meten we hoe goed je grijswaarden kunt onderscheiden. Ofwel: hoe goed je een grijze letter op een grijze achtergrond kunt zien. De meeste mensen vinden een zwarte letter op een helder witte achtergrond makkelijk te lezen. Maar als die achtergrond niet helemaal wit is, en de letter niet helemaal zwart, dan wordt het lastiger. Met deze test kunnen we dus meten hoe grijs we de letter en de achtergrond kunnen maken, voordat je ‘m niet meer kunt lezen. Als het zien van contrast achteruit gaat, kan dat ook het begin van glaucoom betekenen. Een reden te meer om het vermogen van je ogen om contrast te zien te laten onderzoeken._W2A6298

 

Diepte zien: een goede samenwerking tussen je ogen

Om het voorbeeld van de voetballer nog eens te gebruiken: als een bal door de lucht in de richting van een speler komt, is het noodzakelijk dat hij in kan schatten hoe ver weg de bal is. Maar ook in het alledaagse verkeer is het kunnen inschatten van afstanden belangrijk voor de veiligheid. Als je tijdens een test goed diepte in kunt schatten, is dat een teken dat jouw ogen ook goed kunnen samenwerken. Je kunt alleen maar diepte zien met beide ogen geopend. Merk je tijdens het sporten weleens dat je moeite hebt om een bal te vangen of sla je er meer dan eens naast? Dan is het verstandig de opticien je ogen eens te laten controleren op het gebied van diepte zien.

 

rode-bord

Reactiesnelheid

Wanneer je een bal aan ziet komen, moet je snel reageren om de bal aan te kunnen nemen. Hoe werkt dit? Je oog ziet de bal en stuurt een signaal naar je hersenen. Je hersenen geven het signaal direct door aan je been. Hoelang duurt het voordat je de bal trapt? Als je een goede reactiesnelheid hebt, gaat dit razendsnel. Bij veel sporten komt het aan op reactiesnelheid. In de auto kan je reactiesnelheid zelfs van levensbelang zijn. Het goede nieuws is dat je je reactiesnelheid kunt trainen. Benieuwd hoe dit werkt? Bekijk hieronder het filmpje van Ronaldo en je weet het.

 

Gezichtsveld

Een goed gezichtsveld is een andere belangrijke voorwaarde waar goede ogen aan voldoen. Ook hier blijkt dat weer duidelijk uit het voorbeeld van de voetballer. Als een speler de bal heeft, moet hij die soms snel doorspelen naar een andere speler in het team. Op zo’n moment is het essentieel om een goed overzicht te hebben waar iedereen staat. Als de speler goed vanuit zijn ooghoeken kan zien waar zijn teamgenoten staan, heeft hij een goed gezichtsveld. In het algemeen geldt: ook al kijk je naar voren, dan zie je onbewust toch goed wat er in de omgeving gebeurt. Er zijn oogziekten waarbij je gezichtsveld kleiner wordt. Omdat dat geleidelijk gaat, hebben veel mensen dat pas laat door. Bij Roosdorp kun je gratis een gezichtsveldtest ophalen en weet je snel meer.

 

Een uitgebreide screening voor je ogen

Je ziet het: om te bepalen of je ogen in topconditie zijn, is er meer nodig dan een letterkaart. Wil je meer weten of je ogen uitgebreid laten screenen, kom dan vrijblijvend langs bij Roosdorp. Je kunt ons natuurlijk ook mailen of bellen.

Deel deze pagina