Veel mensen hebben last van droge ogen. Wij hebben 6 tips onder elkaar gezet voor een betere vochtbalans.

Er zijn een heleboel oorzaken voor droge ogen. Soms is er sprake van een lichamelijke oorzaak, maar vaker spelen omgevingsfactoren een rol. Er verdampt dan bijvoorbeeld te veel traanvocht. Met deze tips richten we ons vooral op de omgevingsfactoren.

Denk je dat er misschien sprake is van een lichamelijke oorzaak, maak dan een afspraak met onze optometrist. Klanten van Roosdorp kunnen ook terecht op het spreekuur van onze oogarts.

LEER JEZELF AAN OM REGELMATIG TE KNIPPEREN. IN HET BEGIN KOMT HET MISSCHIEN WAT GEFORCEERD OVER, MAAR NA VERLOOP VAN TIJD GAAT HET VANZELF.

1. Houd de luchtvochtigheid in de gaten
Bij een te droge lucht, verdampt het traanvocht sneller dan dat je het aanmaakt. Hierdoor heb je eerder last van droge ogen. Vooral in geairconditioneerde ruimtes doet dit probleem zich vaak voor. Hang waterbakken aan je radiatoren of schaf een luchtbevochtiger aan. Zorg voor een goede ventilatie.

Vermoeide ogen

2. Zet het beeldscherm liefst wat lager
Wanneer je naar beneden kijkt is het oppervlak van je oog dat aan de lucht staat bloot gesteld kleiner dan wanneer je naar boven kijkt. Zo ga je verdamping tegen.

3. Zorg voor een duidelijk beeld
Stel je beeldscherm goed af. Vaak is het contrast te laag en de helderheid te hoog. Iets meer contrast en iets minder helderheid dus. Zet daarnaast de letters op je scherm wat groter, zo hoef je minder te turen. Zorg ook voor een goede, heldere lichtbron naast je beeldscherm. Gebruik je beeldscherm dus niet als lamp.

4. Knipper met je ogen
Knipper regelmatig met je ogen. Onder normale omstandigheden knipper je onbewust 15 tot 20 keer per minuut. Achter een beeldscherm, in de auto of tijdens het lezen is dat een stuk minder. Leer jezelf aan om regelmatig te knipperen. In het begin komt het misschien wat geforceerd over, maar na verloop van tijd gaat het vanzelf.

5. Wissel af
Sta af en toe even op. Rek je uit, wissel werkzaamheden af en kijk nu en dan op van je scherm.

6. Gebruik oogdruppels
Helpen de bovenstaande tips niet, gebruik dan oogdruppels. Zeker in het vliegtuig is het aan te raden wat extra te druppelen. Dit omdat de lucht in vliegtuigen extreem droog is.

Deel deze pagina