Zie je minder goed in het donker? En heeft een dieet van wortels tot nu toe weinig effect? Dan is een nachtbril met gele glazen misschien een oplossing. In dit blog leggen we je uit hoe het werkt.

Nachtblindheid

Je hoort het zo vaak: ‘Ik heb last van nachtblindheid.’ Vaak is dit niet helemaal waar. Nachtblindheid is een zeldzame aandoening waaraan slechts 1 op de 3000 mensen leidt. Het duurt soms wel een uur voor ze aan het donker zijn gewend. Voor deze aandoening is helaas nog geen oplossing.

Last van felle koplampen

Voor de meeste mensen geldt dat ze last hebben van ‘verminderd zicht in het donker’.  Maar omdat dat zo’n mond vol is, zullen we het voor het gemak maar over ‘nachtblindheid’ hebben.

nachtbril 1

Zeker 40 procent van alle Nederlanders heeft er last van. Ze hebben moeite bij snelle omschakelingen van licht naar donker. Dit is vooral in de auto erg lastig. Je wordt snel verblind door koplampen, wegmarkeringen zijn slecht zichtbaar en afstanden inschatten is moeilijk. Je gaat turen, wat het autorijden extra vermoeiend maakt.

ZEKER 40 PROCENT VAN DE NEDERLANDERS ZIET MINDER GOED IN HET DONKER.

Nachtbril filtert blauw uit het licht

Voor sommige mensen is een nachtbril met gele glazen een uitkomst. Deze glazen filteren de kleur blauw uit het licht, want dit blauwe licht kan in het donker voor problemen zorgen.

Blauw heeft een grotere brekingshoek dan de andere kleuren. Laat je een straal wit licht op een prisma vallen, dan zie je hoe het licht in alle kleuren van de regenboog uitwaaiert. Blauw zit hierbij helemaal aan de buitenkant.

prisma blauw licht

De lens van je oog werkt ook als een prisma. Heb je een kleine afwijking, dan kan het gebeuren dat de kleur blauw te ver uitwaaiert en een hinderlijk waas over je netvlies legt. Je hebt hier vooral ‘s nachts last van, omdat je in het donker grotere pupillen hebt en omdat je dan vooral je staafjes gebruikt, die zich aan de randen van je netvlies bevinden.

Je hebt geel en geel

Een nachtbril met gele glazen kan dus helpen, maar let op: niet alle gele glazen zijn goed voor je. Sommige goedkope nachtbrillen zijn gemaakt van geperst plastic. Dit kan vertekening geven, waardoor je ‘s nachts alsnog minder scherp ziet.

EEN SLECHTE NACHTBRIL KAN JE DAG- EN NACHTRITME VERSTOREN.

Daarnaast is het belangrijk dat je precies het juiste gele pigment hebt. Niet al het blauwe licht mag namelijk weggefilterd worden. Blauw violet kunnen we missen, maar blauw turquoise niet.

Blauw turquoise regelt onder andere je dag- en nachtritme, stemming en hormoonhuishouding. Wanneer we ‘s nachts veilig thuis zijn gekomen met onze nachtbril, willen we natuurlijk wel lekker kunnen slapen.

FitOfar nachtbril

FitOfar versus Polaroid

Er zijn een heleboel soorten nachtbrillen. Zelf hebben we een nachtbril van van FitOfar en Polaroid getest. Alleen al bij deze twee nachtbrillen zijn de verschillen aanzienlijk. Polaroid steekt er wat ons betreft met kop en schouders boven uit.

Toegegeven: Polaroid is wat duurder, maar hij geeft een stuk rustiger beeld. FitOfar neemt wel de blauwe kleur weg, maar niet de schittering. Je hebt dan dus nog steeds last van felle koplampen.

Nachtbril? Doe eerst de test

Dus met de juiste gele glazen zijn alle problemen opgelost? Was het maar waar. Niet voor iedereen werkt een nachtbril met gele glazen. Daarom geven we een gratis nachtblindheid test. We kijken dan in acht stappen wat de beste oplossing is.

Soms kan een speciaal geslepen correctiebril ook uitkomst bieden. Benieuwd wat voor u de juiste oplossing is? Maak een afspraak in onze winkel, of kom langs voor meer informatie.

Maak een afspraak              Klantenservice & Contact 

Deel deze pagina