Elke maand behandelt onze collega Betül interessante vragen over alles wat met ‘zicht’ te maken heeft. Als optometrist én orthoptist komt zij elke week opvallende, of juist veelvoorkomende vragen tegen waar zij in haar column over schrijft.
Heeft u ook een vraag? Stel deze dan via info@roosdorp.nl en wellicht wordt uw vraag in onze column behandeld.

Heeft u wel eens last van branderige ogen? Of het gevoel dat er wat in uw oog zit?

Veel mensen hebben last van een branderig gevoel in hun ogen, maar weten niet wat de oorzaak is. Misschien kent u het zelf ook wel: zodra u de ogen sluit voelen uw ogen branderig aan of krijgt u het gevoel dat er iets in zit. Het is een onderschat symptoom waar u veel hinder van kunt ervaren. Gelukkig is dit vaak goed te verhelpen!

Branderige ogen kunnen allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld een eerder opgetreden oogontsteking, waardoor de kliertjes bij uw oogleden verstopt raken. Ook allergieën (bijvoorbeeld hooikoorts) kunnen een rol spelen. Daarnaast nemen wij ook altijd de ‘externe’ factoren mee: verricht u vaak inspannend werk of langdurig computerwerk, dan kunnen de ogen al snel branderig of droog gaan aanvoelen.

 

Branderige ogen kunnen allerlei oorzaken hebben, maar gelukkig is dit vaak goed te verhelpen!

 

Wanneer er sprake is van branderige ogen, is ons traanvocht vaak niet goed van kwaliteit of wordt er te weinig traanvocht geproduceerd. Hier komt dat droge, geïrriteerde gevoel vandaan. Uw ogen kunnen ook juist méér gaan tranen, daar kom ik in een volgende column op terug.

Het gebruik van een speciale oogdruppel kan bijdragen aan gezonder traanvocht. Daarnaast kunnen computerbrillen met Easy Focus een oplossing zijn, zodat uw ogen tijdens het computerwerk minder vermoeid en geïrriteerd raken. Zorg er altijd voor dat de computer op de juiste hoogte staat en dat de luchtvochtigheid niet te laag is.
Heeft u ook last van droge of branderige ogen? Maak een afspraak bij een van onze optometristen, voor een gespecialiseerd onderzoek.

 

Deze column stond gepubliceerd in de Swollenaer, op: 15-08-2016

Deel deze pagina