Regelmatig behandelt onze collega Betül interessante vragen over alles wat met ‘zicht’ te maken heeft. Als optometrist én orthoptist komt zij elke week opvallende, of juist veelvoorkomende vragen tegen waar zij in haar column over schrijft. Heeft u ook een vraag? Stel deze dan via info@roosdorp.nl en wellicht wordt uw vraag in onze column behandeld.

Komen de leesproblemen van mijn kind door de ogen?

Misschien herkent u zelf dat u moeite begint te krijgen met het lezen van kleine lettertjes. Normaal gesproken kan er gezegd worden dat de meeste leesklachten beginnen vanaf een leeftijd van ongeveer 40 jaar. Het zal u dan misschien ook verbazen wanneer ik vertel dat leesklachten ook geregeld voorkomen bij kinderen.

Bij kinderen ligt het vaak net wat ingewikkelder, omdat de oorzaak hierbij verschillend kan zijn. Wanneer een kind moeite heeft met lezen, is het van belang dat oogheelkundige oorzaken worden uitgesloten door de orthoptist. Een orthoptist houdt zich vooral bezig met de samenwerking van de ogen.

 

Wanneer een kind moeite heeft met lezen, is het van belang dat oogheelkundige oorzaken worden uitgesloten door de orthoptist.

 

Problemen tijdens het lezen kunnen onder andere komen door een verstoorde samenwerking tussen de ogen. De symptomen die hierbij kunnen optreden zijn o.a. wazig zien, hoofdpijn, dubbelzien of het dichtknijpen van de ogen. Doordat de oorzaken verschillend van aard kunnen zijn, is een uitgebreid onderzoek van belang. Hiermee kan ook het beste advies gegeven worden voor uw kind. Tijdens het orthoptisch onderzoek kijken wij ook of er sprake is van een brilafwijking, wat gedaan wordt met oogdruppels voor een nauwkeurige meting.

Ervaart uw kind problemen tijdens het lezen of heeft hij/zij klachten met het zien? Maakt u dan gerust een afspraak voor een uitgebreid orthoptisch onderzoek. Hierbij krijgt u een gericht advies en zo nodig kan er een behandeling gestart worden.

 

Deze column over leesproblemen bij kinderen stond gepubliceerd in de Swollenaer op 21-11-2016:

Deel deze pagina