Astigmatisme-Roosdorp

Symptomen

Mensen met astigmatisme hebben een afwijking aan het hoornvlies, waardoor ze onder een bepaalde hoek sommige dingen scherp en andere onscherp zien. Een prismabril biedt vaak uitkomst.
Geen oog is perfect, dus heeft bijna iedereen een lichte vorm van astigmatisme. De meeste mensen merken hier niets van. Bij ernstiger vormen van astigmatisme ontstaan de volgende symptomen:

  • Leesproblemen doordat kleine letters wazig worden.
  • Zowel verre als nabije voorwerpen zien er soms wazig uit.

De oorzaak

Een normaal hoornvlies is rond als een voetbal met in elke richting dezelfde kromming. De lichtstralen worden gelijkmatig gebroken en alles is even scherp. Bij mensen met astigmatisme is het hoornvlies ovaal als een rugbybal, waardoor het licht ongelijkmatig wordt gebroken en ze niet alles even scherp waarnemen.

 

Astigmatisme Roosdorp Opticiens oog

 

Astigmatisme zit soms in de familie. Meestal is er ook sprake van bijziendheid of verziendheid. De aandoening wordt meestal erger naarmate iemand ouder wordt. Soms is Astigmatisme het gevolg van een andere oogaandoening, zoals keratoconus of een litteken op het hoornvlies.

Behandeling

Een prismabril doet vaak wonderen. De speciale cilindrische glazen compenseren de onregelmatige kromming van het hoornvlies. Daarnaast zijn ook harde, zuurstof doorlatende contactlenzen effectief.

 

Maak een afspraak              Klantenservice & Contact