Suikerziekte oogcontrole

Symptomen

Bij suikerziekte kan het netvlies, zonder dat je het merkt, ernstig beschadigen, met blindheid tot gevolg. We raden mensen met deze ziekte daarom aan regelmatig langs te komen voor een oogcontrole. Oogafwijkingen als gevolg van suikerziekte noemen we ook wel Diabetische Retinopathie (DRP). We onderscheiden twee symptomen:

  1. Er treden veranderingen op in de wand van de kleine bloedvaten, waardoor lekkage ontstaat van vocht en bloed. We noemen dit Exudatieve Retinopathie.
  2. Mede hierdoor kunnen er nieuwe bloedvaatjes ontstaan, die erg kwetsbaar zijn en snel bloedingen in het oogvocht veroorzaken. Dit noemen we Proliferatieve Retinopathie.

Oogcontrole

DRP ontstaat vaak zonder dat de patiënt het merkt. Ondertussen ontstaat er wel veel onomkeerbare schade aan het oog. Wanneer suikerziekte wordt vastgesteld is het daarom raadzaam meteen ook de ogen te controleren. Een oogcontrole die jaarlijks herhaald dient te worden.

 

diabetes blindheid

 

Onderzoek oogarts

De oogarts verwijdt de pupillen met druppels, zodat hij het netvlies goed kan bekijken. Vindt hij afwijkingen, dan maakt hij foto’s met behulp van contrastvloeistof – deze kleurrijke vloeistof wordt in de arm gespoten.

Behandeling

In een groot aantal gevallen kan de oogarts het netvlies behandelen. Bij Exudatieve Retinopathie brandt de arts de lekkende bloedvaten met laserstralen dicht. Deze behandeling duurt ongeveer 10 minuten.

Wanneer er ook nieuwe bloedvaatjes zijn gevormd (Proliferatieve Retinopathie) of wanneer er een bloeding ontstaat in het oogvocht, dan is een uitgebreidere behandeling nodig.

 

Maak een afspraak              Klantenservice & Contact