Symptomen

Loslating van het netvlies kan zich op elke leeftijd voordoen. Snelle behandeling is noodzakelijk om blindheid te voorkomen.
Netvliesloslating kent de volgende symptomen:

  • Je ziet donkere, zwevende deeltjes.
  • Gedeeltelijk verlies van zicht (alsof er zich een gordijn in je zichtveld bevindt).
  • Of volledig verlies van zicht.

Wie krijgt het?

Bij iedereen kan het netvlies loslaten, ouderen lopen het grootste risico. Bij jongeren is vaak een ongeval de oorzaak, bijvoorbeeld een klap op het oog. Bij ouderen is veroudering van het oog de grootste oorzaak.

netvliesloslating

Hoe ontstaat het?

Het oog is gevuld met oogvocht (kamerwater). Na het 50ste levensjaar treden er veranderingen op in het oogvocht, waardoor het krimpt en soms het netvlies meetrekt en beschadigt. Hierdoor kan vloeibaar oogvocht achter het netvlies komen, waardoor het loskomt. Vergelijk het met behang dat afbladdert.

Onderzoek

In een vroeg stadium is het mogelijk met een eenvoudige behandeling het netvlies te repareren. Het is daarom verstandig om bij bovengenoemde symptomen een oogonderzoek te laten doen bij de medisch geschoolde optometrist van Roosdorp. Deze verwijdt met oogdruppels de pupil en bekijkt het netvlies.

 

Netvliesloslating onderzoek Roosdorp
Behandeling

Wanneer er kleine gaatjes in het netvlies worden gevonden, kan de oogarts deze met een eenvoudige poliklinische laseroperatie van 10 minuten dichten. Zo voorkomt hij dat er oogvocht achter het netvlies komt waardoor het loslaat.

Is er wel vocht achter het netvlies gekomen, dan zijn andere technieken noodzakelijk. In 90 procent van de gevallen lukt het om het netvlies weer op zijn plaats te krijgen.

 

 

Maak een afspraak              Klantenservice & Contact