Staar is een vertroebeling van de ooglens. Een afwijking die het meest voorkomt bij ouderen, maar ook aangeboren kan zijn of kan ontstaan als gevolg van een ongeval of een ontsteking. Een staaroperatie, een kleine pijnloze ingreep, brengt opnieuw licht in de ogen.

Symptomen bij staar

Bij staar komt er door vertroebeling van de ooglens, minder licht het oog binnen, waardoor de patiënt wazig gaat zien.

Onderzoek

Wanneer de optometrist van Roosdorp staar vermoedt, stuurt hij de klant door. De oogarts verricht een onderzoek met een biomicroscoop. Op basis hiervan wordt besloten of een staaroperatie noodzakelijk is of niet.

staaroperatie Roosdorp Opticiens

Lensmeting

Voorafgaand aan de staaroperatie verricht de oogarts een lensmeting aan beide ogen (biometrie). Dit is een uiterst nauwkeurige, pijnloze en onschadelijke oogmeting (met laserapparatuur of echo-onderzoek). De uitkomst van deze meting bepaalt de sterkte van de implantlens die de oogarts zal inbrengen. De meeste mensen hebben na een staaroperatie dan ook geen bril meer nodig.

Draag je harde contactlenzen, dan is het belangrijk dat je een week voor de meting stopt met het dragen van deze lenzen. Een harde lens vervormt namelijk het hoornvlies, waardoor het onmogelijk wordt een zuivere meting te verrichten. Neem de lenzen wel mee naar de oogmeting, want een half uur erna mogen ze weer in.

Staaroperatie

Een staaroperatie is een kleine, pijnloze poliklinische ingreep die gemiddeld 5 tot 10 minuten duurt. De arts verdooft de ogen plaatselijk met druppels en maakt aan de bovenzijde van het hoornvlies een insnede van enkele millimeters. Via dit sneetje wordt de troebele lens verwijderd en vervangen door een nieuwe, heldere implantlens. De wond is zo klein dat deze vrijwel nooit gehecht hoeft te worden.

Staaroperatie Roosdorp Opticiens 2

 

Na de staaroperatie

Na de staaroperatie krijgt de patiënt een beschermend kapje op zijn oog. Hierdoor is het moeilijk om diepte in te schatten. Autorijden wordt dan ook ten zeerste afgeraden. We raden patiënten aan iemand mee te nemen die hem of haar naar huis kan brengen.

Oogdruppels en zalf

De oogarts schrijft een week voor de staaroperatie druppels en/of zalf voor. Het is belangrijk de medicijnen tijdig in huis te hebben. Ze voorkomen ernstige infecties.

Controle

Een dag na de staaroperatie vindt een controle plaats. Na twee en na vier weken wordt het oog opnieuw gecontroleerd.

 

Maak een afspraak              Klantenservice & Contact